Brystprotese

Brystforstørrelse med silikoninnlegg er et svært vanlig inngrep innen kosmetisk kirurgi, og i Norge er over hundre tusen kvinner operert. Det finnes flere ulike typer proteser på markedet. I Norge brukes i kosmetisk sammenheng i hovedsak silikonproteser. Protesene som tilbys i dag er av pålitelig kvalitet og de fleste tilbys med garanti for produksjonsfeil. En moderne silikonprotese er vevsvennlig, ikke-allergen og holder seg stabil over tid.

Ulike proteser
En brystprotese av silikon består av et silikonskall fyllt med silikongelé. Silikonen kan ha ulike grader av fasthet (cohessiveness), og formen på protesen kan være enten rund eller dråpeformet, såkalt anatomisk.

Protesen endrer form og størrelse på brystet
En brystforstørrelse med protese gir brystet både endret form og størrelse. Hvilken protese og operasjonsteknikk man velger avgjør den endelige resultatet. Av og til kan det være behov for å gjøre et brystløft samtidig som man legger inn protesen for å oppnå ønsket form på brystet. Det er ikke alltid det er mulig å oppnå det resultatet du ønsker deg, og det er viktig at du som pasient har en realistisk oppfattning av hva som er mulig å få til. Din plastikkirurg kan fortelle deg om dette.

Plassering av protesen
Ved en operasjon blir det som regel lagt et snitt under brystet, men man kan også legge inn proteser gjennom snitt i brystvorten eller i armhulen. Det lages en lomme for protesen enten over eller under den store brystmuskelen (musculus pectoralis major). Hvor stor protese som legges inn er avhengig av dine ønsker og ditt utgangspunkt. Den vanligste størrelsen på protesene er mellom 200 og 400ml (gram, cc).

Etter operasjonen
Etter operasjonen er det vanlig å ha noe smerter, særlig om protesen er lagt under brystmuskelen. Det pleier ikke å være noen uholbar smerte, men det er normalt å bruke smertestillende den første tiden. Akutte problemer som blødninger og infeksjon kan oppstå ved alle kirurgiske inngrep, men er sjelden i forbindelse med brystforstørrelse. Etter lengre tid opplever mange å få problemer med vevsreaksjon rundt protesen, såkalt kapseldannelse. Dette er ikke farlig, men kan i noen tilfeller gi ømhet i brystene og endring av brystets utseende og fasthet. Ved behov må protesen da fjernes og evtentuelt erstattes med ny protese.

Det er ikke påvist at silikonlekkasje fra protesene har klinisk betydning. Overgang i morsmelk er ikke vist, og innleggelse av brystproteser skal ikke være til hinder for senere amming.