Brystreduksjon

Store bryst kan gi skulder- og nakkesmerter og gnag etter bh-stropper. Brystenes tyngde kan medføre problemer i hverdagen mtp trening og jobb. For mange kvinner vil en strammere og lettere byste kunne gi økt livskvalitet.

Dokumentert effekt
En brystreduksjon reduserer vekten i brystet og gjør at brystene kommer høyere og mer inn til brystveggen. Det har vitenskapelig dokumentert effekt på skulder- og nakkesmerter, og de aller fleste kvinner som gjennomgår denne formen for kirurgi opplever en umiddelbar bedring av sine plager. Mindre og strammere bryst kan gjøre det lettere å trene og være i aktivitet, finne klær som passer og gi brystet et strammere og mer ungdommelig utseende.

Operasjonen
Ved en brystreduksjon fjernes hud, fett og deler av brystkjertelen. Brystet strammes opp, brystvorten reduseres noe i størrelse og flyttes oppover på brystet ved behov. 

Operasjonen utføres som regel i narkose. Det finnes flere ulike teknikker for brystreduksjon. Det vil som regel alltid bli et arr rundt brystvorten samt et arr fra brystvorten og ned mot brystkassen. Ofte benyttes det som kalles et invertert (omvendt) T-snitt som gir et arr omtrent som et anker, men brystet kan også opereres med et såkalt vertikalt snitt. En erfaren plastikkirurg vet hva som passer best for å løse ditt problem – alle medlemmer av Norsk forening for estetisk plastikkirurgi har lang erfaring og vet fordelene og ulempene med de ulike metodene. Snittene i huden syes igjen med innvendige sting med tråd som løser seg opp av seg selv. Utenpå dette legges tape og en stram bandasje. 

Forventet resultat
Allerede umiddelbart etter operasjonen vil du se en stor forandring. Du må imidlertid vente i minst seks måneder før du kan bedømme sluttresultatet. Brystene vil være stramme og spente den første tiden før de etter hvert siger noe ned og får en mer naturlig form.

Etter operasjonen
Etter en brystreduksjon kan man oppleve at følsomheten i brystvortene blir redusert. Som regel er dette forbigående, men for noen pasienter kan dette bli permanent. Det skal være mulig å amme etter brystreduserende kirurgi, men enkelte kvinner kan få problemer med dette. Man oppfordrer uansett til å forsøke å amme etter en gjenomgått brystreduksjon om dette er ønskelig.