Fettsuging/Liposkulptur

Fettsuging er en kirurgisk metode for å fjerne fettansamlinger på kroppen. Metoden egner seg til å forme og skulpturere ulike områder, men er ingen metode for vektreduksjon.

Skånsom operasjon
Fettsuging gjøres med flere ulike typer kirurgisk utstyr, men dreier seg i hovedsak om at man kirurgisk fjerner lokaliserte fettdepoter med vakum. Det settes inn en tynn kanyle (stålrør) gjennom huden, og denne vil etterlate arr på størrelse med en liten føflekk. Kanylene er butte i enden slik at de ikke skader nerver og blodkar. Operasjonen er skånsom, og de fleste er i form igjen allerede etter to til tre dager etter inngrepet. Man må imidlertid forvente hevelse og blåmerker i det opererte området i uker etter behandlingen.

Ulike typer utstyr
Det finnes flere ulike typer av fettsugingsutsyr på markedet. Både laser, ultralyd og varme kan benyttes. Dette gjør behandlingen mer effektiv, men øker også faren for komplikasjoner i form av ujevnheter, hudskader etc. Det er svært viktig at slikt utstyr kun benyttes av kvalifisert personell slik at uønskede resultater unngås. Ulike metoder kommer og går, og det kan være vanskelig som pasient å holde seg oppdatert på markedet. Det viktigste er uansett at man velger en behandler som er trygg på sitt utstyr og har lang erfaring med kosmetisk kirurgi. En moderne fettsugingsmaskin gir ikke nødvendigvis er godt resultat dersom operatøren er uerfaren.

Viktig med kvalifisert operatør
Operasjonen utføres enten i lokalbedøvelse eller i narkose. Områder som hake, flanker, utside- og innside lår, mage, innside kne egner seg godt for fettsuging. For å oppnå et kosmetisk tilfredsstillende resultat er det avgjørende at kirurgen vet i hvilket vevslag man skal suge, hvilket utstyr som skal benyttes og hvor mye fett som kan fjernes. En fettsuging kan gi ujevnheter og skader i vevet som er permanente.