Rhinoplastikk, neseplastikk

En rhinoplastikk eller neseoperasjon er et inngrep som utføres for å endre nesens estetiske utseende. Mange mennesker har komplekser for nesen. Ved en rhinoplastikk endres nesens form slik at uønskede karakteristika kan fjernes eller dempes. Det fører ofte til at nesen blir mindre visuelt fremtredende. Det er i mange tilfeller mulig å gjøre en indre nesekorreksjon i samme seanse dersom det er behov for det, dvs at man kan rette opp neseskilleveggen (septum) eller forminske nesemuslingene (concha) slik at nesen blir mer åpen.

En rhinoplastikk kan utføres i narkose eller lokalbedøvelse med sedasjon (beroligende/smertestillende). Inngrepet tar som regel fra en til tre timer, men kan også være mer tidkrevende dersom det skal gjøres større rekonstruksjoner. Operasjonen kan utføres enten som åpen (open approach) eller lukket (closed approach). Som pasient er forskjellen at en åpen operasjon etterlater et lite arr i huden mellom neseborene (columella). Dette pleier med tid å bli usynlig eller svært diskret. Fordelen med en åpen operasjon er at kirurger får bedre oversikt over operasjonsfeltet og det kan være lettere å gjøre forandringer i nesetuppen.

Det kan være store variasjoner i selve rhinoplastikken basert på at det er variasjoner i nesens anatomi og at estetiske ønsker varierer. Hvert enkelt tilfelle må således diskuteres med kirurgen. 

Etter inngrepet er det vanlig at det legges en gips eller skinne på neseryggen. Ofte benyttes tamponger i nesen i noe tid etter inngrepet. Det er vanlig at man kan bli tett i nesen forbigående etter en rhinoplastikk og nesen blir ofte hoven. Det er lite smerter forbundet med inngrepet